ρίγανη

OREGANO BULGARIS

Ρίγανη - Origanum vulgare

 

    ΤΟ ΦΥΤΟ

 Το φυτό έχει ύψος 20-80 εκ., έχει φύλλα αντίθετα μήκους 1-4 εκ.       Αναπτύσσεται καλά σε εδάφη με pH 6-8 και μπορεί να εκμεταλλευτεί , όταν καλλιεργείται, ακόμα και πολύ φτωχά, ξηρικά και πετρώδη εδάφη. Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές, ποώδες και η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που δίνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη γνωστή δραστική ουσία την καρβακρόλη.  Η ρίγανη έχει παραγωγική διάρκεια ζωής από 8-10 έτη.

    ΕΔΑΦΟΣ

  Η ρίγανη καλλιεργείται σε ξηρικά και ποτιστικά εδάφη, με κλίση ή επίπεδα αρκεί να είναι καλά στραγγιζόμενα, εδάφη που δεν κρατούν νερό και δεν «λιμνάζουν». Δεν είναι απαραίτητο να είναι ποτιστικά τα χωράφια γιατί η καλλιέργεια μπορεί να γίνει και ξηρική. Η δυνατότητα όμως να ποτιστεί η καλλιέργεια κυρίως σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας ή καύσωνα αυξάνει την παραγωγή της.

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΦΥΤΕΥΣΗ

  Η κατεργασία του εδάφους περιλαμβάνει τις συνήθεις εργασίες για οποιαδήποτε καλλιέργεια, δηλαδή όργωμα ακολουθούμενο από σβάρνισμα ή φρεζάρισμα με σκοπό να ψιλοχωματιστεί το έδαφος πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας ώστε να γίνει σωστά η φύτευση, να έχουμε καλή πρόσφυση του ριζικού συστήματος του φυτού με το χώμα και γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού του συστήματος.

Φυτεύονται από 2000 έως 4000 φυτά ρίγανης ανά στρέμμα και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 0,4m μεταξύ των φυτών και 1,20m μεταξύ των γραμμών.

   Η φύτευση μπορεί να γίνει σε δύο περιόδους Οκτώβριο με Νοέμβριο και Απρίλιο με Μάιο. Όταν η φύτευση γίνεται την άνοιξη και υπάρχει  παρατεταμένη ξηρασία απαιτείται υποστήριξη του φυτού με νερό.

    ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ

Η καλλιέργεια της ρίγανης, όπως και των περισσότερων αρωματικών φυτών, δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές φροντίδες κατά τη διάρκεια του έτους. Η κύρια φροντίδα είναι η ζιζανιοκτονία, κυρίως κατά το έτος εγκατάστασης της φυτείας η οποία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους (σκάλισμα –χειρονακτικά ή μηχανικά, φρεζάρισμα, εδαφοκάλυψη με πλαστικό ή γεωύφασμα κ.α.)

    ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

 Η συγκομιδή για την καλλιέργεια της ρίγανης, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής, γίνεται κατά την πλήρη άνθιση του φυτού μέσα στον Ιούνιο και πραγματοποιείται με δρεπάνια ή κλαδευτήρια (για εκτάσεις λίγων στρεμμάτων) ή με ειδικές χορτοκοπτικές μηχανές  (για εκτάσεις πολλών στρεμμάτων).

    ΑΠΟΔΟΣΗ

Δείγματα παραγωγής έχουμε στην καλλιέργεια της ρίγανης από τον πρώτο χρόνο εγκατάστασής της στο χωράφι η οποία είναι σταδιακά αυξανόμενη και μεγιστοποιείται μετά το τρίτο έτος.

Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 150-200Kgr αποξηραμένη ρίγανη (δρόγη) ανά στρέμμα.

    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

1.Δυνατότητα καλλιέργειας στα περισσότερα είδη χωραφιών

2.Χαμηλή επένδυση ανά στρέμμα με υψηλή απόδοση

3.Μικρές απαιτήσεις σε εξοπλισμό και καλλιεργητική φροντίδα

4.Δεν απαιτούνται φυτοφάρμακα

5.Γρήγορη απόσβεση της αρχικής επένδυσης (από το 2ο έτος)

6.Πολυετής καλλιέργεια με διάρκεια παραγωγικής ζωής

     έως και 10 έτη

7.Πλήρης υποστήριξη των επενδυτών-καλλιεργητών από την εταιρεία μας σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής διαδικασίας